Lidské tělo je příběhem odolnosti. Rány se hojí, kosti se regenerují a náš imunitní systém bojuje s nemocemi a infekcemi, přesto jen málokterá část těla zažívá tolik problémů jako naše zuby. Zuby schopné kousání, trhání a skřípání jsou navrženy tak, aby vydržely (téměř) vše, co lidé konzumují, a evoluce poskytla Homo sapiens určitou pomoc v podobě zubní skloviny . Sklovina , vytvořená z minerálu známého jako fosforečnan vápenatý a uspořádaná do krystalické mřížky „protkané“ vlákny o průměru 50 nanometrů (1000krát menší než lidský vlas), je nejtvrdší látkou v lidském těle . Jeho celoživotním posláním je chránit nejvnitřnější vrstvy zubu, včetně dentinu a zubní dřeně (která obsahuje všechny ty nervy, které vás bolí).
Mimořádně silná lidská sada chomperů je užitečná pro snězení všeho, od teplé polévky po kamenné cukroví, ale zuby nejsou neporazitelné. Moderní strava („moderní“ znamená po zemědělské revoluci před 10 000 lety ) je bohatá na sacharidy, sacharózu a další cukry – mnohem bohatší, než jaké zažívali naši předkové lovci a sběrači po statisíce let. Tato nová strava narušila dobře vyvážený mikrobiom v našich ústech, která jsou naplněna asi 700 druhy bakterií. Některým z těchto bakterií se daří díky cukrům a ponechány bez kontroly (tj. bez čištění kartáčkem, nití a pravidelných návštěv u zubaře), napadají sklovinu kyselinou mléčnou, vedlejším produktem metabolismu bakterií. Takže i když je sklovina to nejtěžší, co se v lidském těle nachází, vyžaduje zvláštní pozornost, aby všech 32 zubů, které jsou jí pokryty, zůstalo zdravých a silných.